Aalsmeer

Bewonder de bloeiende seringen in de kas!

De data van de SeringenXperience 2020 zijn bekend: 14, 28 maart en 18 en 25 april as.

Op verzoek door de week en in het weekend houdt de Westeinder Rondvaart in Aalsmeer seringenvaartochten 2020. Inmiddels zijn onze winterse ‘Seringentochten’ bekend in de regio en bij de bloemenhandelaren en winkeliers. Seringen zijn voor de bloemenhandelaren de ‘krenten in de pap’ en geven aan waarom Aalsmeer zo belangrijk is als bloemenhandelscentrum. Deze speciaal geforceerde voorjaarsbloemen vind je alleen maar bij de aalsmeerse kwekers en handelaren.

De vroege lente is bij uitstek geschikt om de trekheestercultuur bij de kwekers te bekijken want dan vindt de ‘trek’ en de productie plaats. De seringenteelt kan inmiddels wel tot het Aalsmeers cultureel erfgoed gerekend worden en daarom reden te meer om deze aalsmeerse ‘roots’te bezoeken.

Het eerste gedeelte van de vaartocht voert tussen de akkers door op de Westeinderplassen waar de trekheesters (seringen en sneeuwballen) het grootste gedeelte van het jaar staan. De bijzondere samenstelling van de grond op de eilanden en de aanwezigheid van water maken de akkers op de Westeinderplassen geschikt voor de teelt van de Syringa en Viburnum ofwel seringen en sneeuwballen. Maar liefst vijfennegentig procent van de wereldproductie aan seringenbloemen is afkomstig uit Aalsmeer en wel van de akkers op het bovenland van Aalsmeer.

Bij het tweede gedeelte van de ‘Seringentocht’ ligt de boot voor het grootste gedeelte stil. En wel aan het erf van de seringenspecialist.nl ( vh K.Joren Gzn.) alwaar de boot wordt verlaten en het ‘trekken’ ( forceren ) van de struiken wordt uitgelegd door de kwekers zelf. Daarbij komt ook het verdere productieproces van de trekheestercultuur aan bod. Tevens kunt u zichzelf opwarmen, sommige kassen hebben een temperatuur van 38 graden Celsius, en genieten van een bakkie koffie/thee, om de inwendige mens te versterken. Natuurlijk is er ook gelegenheid om een voor een ‘kwekersprijs’ seringen mee te nemen. Daarna stappen we weer in de schuit en varen we terug naar het Praamplein.

De speciale rondvaart geeft u de gelegenheid in de ‘keuken’ te kijken van een oer-Aalsmeers product en geeft een indruk welke moeite er wordt gedaan om een goed product vermarkt te krijgen. En u kunt genieten van de ongekende winterrust en de natuur op de Westeinderplassen.

De afvaart vindt plaats vanaf het Praamplein om 13:30 uur . De kosten bedragen € 13,50 incl. consumptie. De seringentocht duurt ca. 2 uur. U kunt zich opgeven voor deze Seringentocht bij de Westeinder Rondvaart. Telefoon 0297- 341582 of info@westeinderrondvaart.nl

Kijk eens voor een indruk van de seringenteelt op de website www.seringen.nl . Zeker de moeite waard. Graag tot dan!