Deze lezing zal worden verzorgd door Wim Lagerwey , we kennen hem van lezingen over fietstochten in dit geval door Ethiopie en Djibouti. Hij schrijft zelf het volgende ;
Ethiopië is een land dat verdeeld is in 2 verschillende gebieden. Het zuiden met savannes zoals we het bij Afrika bedenken en het noorden met bergen en hoogvlaktes daar waar de Ethiopische hardlopers vandaan komen.
Wij hebben in dit geval gefietst door het culturele noorden. De tocht begon in Axum na een overstap in Addis Abeba. In Axum hebben we de mysterieuze obelisken bezocht, het bad van de koningin van Sheba en eeuwen oude kerken waar een priester ons voorlas uit een 1000-jarige bijbel waar hij bij het omslag van de bladzijden eerst zijn vingers bevochte in zijn mond. Gelukkig mochten we hier wel fotograferen, maar helaas niet in een museum waar onvoorstelbare schatten lagen in oude gammele vitrines.
Ook hebben voor een kerk gestaan waar we niet in mochten. Alleen de hogepriester woont daar en mag naar binnen. Volgens overlevering zou daar de Ark met de tien geboden staan welke is mee genomen door Menelik de zoon van Salomo en de koningin van Sheba.
We zijn daarna doorgefietst naar Gondar waar we het oude koninklijke paleis bezochten die gebombardeerd is door de Italianen in de 2e wereldoorlog en het bad waar het beroemde, jaarlijkse “Timkat” festival plaats vind. Hier wordt herdacht dat Jezus werd gedoopt door Johannes de doper.
Daarna zijn we naar Lalibela gegaan waar de beroemde rots kerken uit de 12e eeuw hebben bezocht.
Indrukwekkend was wanneer je komt aanlopen en dan de beroemde rots kerk van Bete Georgis die in de rotsen is uitgehakt ziet.
Onze fietstocht eindigde in Djibouti, moslim, waar we op vrijdag in Djibouti City aankwamen en volledig was uitgestorven. In Djibouti hebben we een 2-daagse tocht gefietst naar het laagste punt van Afrika te weten het zoutmeer “Lac Assel” die op – 115 m ligt.
Reizen door Ethiopië en Djibouti en in ons geval op de fiets was niet altijd een feest. We hadden te maken met corrupte overheidsambtenaren en stenen gooiende kinderen, maar ook heel vaak hartelijke ontmoetingen.
We fietsten door indrukwekkende landschappen waar daar waar het kon akkerbouw werd gedaan.
In beide landen zagen we ook de Chinese invloed. De soms nieuwe wegen werden aangelegd door de Chinezen en in de haven Djibouti City stonden al vele grote nieuwe gebouwen met Chinese letters erop.
Met deze lezing wil u het culturele hart van Ethiopië laten zien en het eenvoudige leven in de dorpen en platteland laten zien en de vaak schitterende landschappen. Ondanks de stenen gooiende kinderen en corruptie heb ik het land als hartelijk ervaren.
Aanvang is 20.00 uur Buurthuis Hornmeer en iedereen is welkom. Toegang gratis