Aalsmeer
bekijk online
Nieuwsbrief

Lathyrus presentatie bij Groei&Bloei afd. Aalsmeer

Langs het tuinpad van mijn vader groeide Lathyrus Odoratus in de heg. En nog altijd is deze Princes onder de bloemen de meest gebruikte bloem in het bruidsboeket. Deze avond gaan we uitleggen hoe deze geurende bloem te zaaien en kweken om er komende zomer zelf van te kunnen plukken. In de tuin of in potten op het balkon het kan allemaal! Natuurlijk zijn er zaden in gemengde kleuren aanwezig.

Ook zaden van andere bijzonderheden zijn beschikbaar zoals de Kanariekers (een klimmend familielid van de Oostindische kers). Ook zaden van meer bloemige zonnebloemen en “kattensnorren”.

Bij deze nodigen we ook u/jou uit deze avond met ons mee te maken. Op donderdagavond 3 maart om 20.00 uur in het Buurthuis Hornmeer Dreef 1 Aalsmeer. De toegang is gratis!

Engeland reis, U kunt nog mee

Eindelijk was het zover, 10 februari inschrijven voor de 6 daagse reis naar Engeland. Deze keer naar het prachtige gebied "Het Lake District".

We vinden hier mooie tuinen in combinatie met historische landhuizen, imponerende natuur en pittoreske stadjes. Het is ook de streek waar Beatrix Potter haar boeken schreef en een bezoek aan haar huis en tuin is onderdeel van de reis. Garden Tours, die de reis ook dit jaar weer voor ons organiseert, heeft een geweldig hotel gevonden, waar de avondwandelaars op hun wenken bediend worden.

We weten het, een dure reis, 980 euro voor niet leden en 965  euro voor leden is veel geld. Maar u krijgt er wel veel voor terug. De bootreis, zes dagen een luxe bus met chauffeur en reisbegeleiding tot u beschikking, Een top hotel met ontbijt en 3 gangen diner, en entree van de tuinen.

Lees de reis van dag tot dag nog eens door via de volgende link: https://aalsmeer.groei.nl/activiteiten/excursies/zes-daagse-excursie-lake-district

Zoek op internet naar de tuinen die wij gaan bezoeken. Misschien wilt u nog mee en dat kan. Momenteel hebben wij 28 inschrijvingen dus de reis gaat door. U kunt zich nog inschrijven bij Bart 06-46815681 of Henk 06-18456506

Van gardentours ontvingen wij het volgende bericht:

We missed you, English Gardens!

Als tuinliefhebbers verlangen we midden in de winter allemaal enorm naar het eerste groen in de natuur. Wij hebben goed nieuws voor u: het eerste groen is gespot
Helaas nog niet uitbundig in onze tuinen, maar…heel het Verenigd Koninkrijk kleurt vanaf vandaag groen! Beter nieuws dan dat kunnen wij jullie, tuinliefhebbers, niet brengen!

Niets staat u nu nog in de weg om deze prachtige reis naar het Lake District te boeken! 

Wat betekent dit groene reisadvies?

Dit betekent in de praktijk dat er bij reizen naar Engeland niet meer getest hoeft te worden (voor volledig gevaccineerden) en dat bij thuiskomst niemand meer in quarantaine hoeft.

De Tuincirkel gaat weer starten

Alle leden zijn weer welkom op de startochtend op zaterdag 26 maart om 10 uur in het buurthuis, Dreef 1 te Aalsmeer.

Wel graag van te voren even opgeven bij  JoseMuilwijk@gmail.com    Doe dit voor maandag 21 maart in verband met de catering. 

Fijn als jullie met velen komen. Tot dan. José.

Wilt u meer weten over de activiteit Tuincirkel of misschien wel meedoen Tuincirkel (groei.nl)

Mini cursus bloemen drogen.

Hoezo  droogbloemen hebben een stoffig imago, ze zijn hipper dan ooit. Op dit moment zie je vooral veel droogbloemen op de vaas,  maar je kan er veel meer mee.

Bij de KMTP afdeling Aalsmeer (Groei en Bloei) willen we deze trend niet voorbij laten gaan. We hebben een leuke mini cursus bedacht om iets creatiefs met deze trend te doen. De cursus bestaat uit 2 avonden .

Op de eerste cursus avond gaan we een persoonlijke houten bloemenpers maken en decoreren. Met deze bloemenpers kun je zelf bloemen drogen. Welke bloemen en/of bladeren hiervoor geschikt zijn en hoe we deze het beste kunnen drogen wordt ons uitgelegd door Regina de Jager, die deze avonden zal leiden. Op de tweede avond gaan we de zelf gedroogde bloemen en bladeren decoreren in een mooie glazen doorkijklijst.

In de periode tussen de twee cursusavonden, is het de bedoeling dat de cursisten zelf op zoek gaan naar allerlei kleine bloemen en blaadjes om te drogen. Het zoeken naar materiaal om te drogen laat u op een hele andere manier kijken naar uw tuin of de natuur. Natuurlijk willen uw kinderen of kleinkinderen u daarmee helpen, waardoor het een gezellig familieproject wordt.

Dit is een van de workshops waar we wat vernieuwing mee willen brengen, maar ook de  jongeren mee proberen en hopen aan te spreken, want de KMTP is voor alle leeftijden!

Kosten voor deze workshop zijn voor leden € 45.00 / voor niet leden € 50.00.

17 maart  1e cursusavond Droogbloemen

16 juni      2e cursusavond Droogbloemen

Beide avonden starten om 19.30 uur en eindigen om 21.30 uur.

Je kunt je inschrijven door een e-mail te sturen naar groeienbloeicursus@gmail.com

Kindercursus minituintje Mozaïeken (nieuw)

Wij willen graag de jeugd ook enthousiast maken voor de groenbeleving en daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen. Wij denken dat we een leuke minicursus bedacht hebben om deze nieuwe doelgroep te bereiken. We zijn hiervoor gemotiveerd geraakt door de enthousiaste deelnamen van kinderen, tijdens de Geraniummarkt. Als hier voldoende animo voor is, willen we in de toekomst het aanbod voor kinderen in diverse leeftijdscategorieën uitbreiden. Deze workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar. Wij schatten in dat een kind vanaf deze leeftijd dit zelfstandig (onder onze begeleiding) kan doen, maar als je als ouder of grootouder bij de workshop aanwezig blijft om het samen met het kind te doen mag dat ook jonger. Wat een leuke manier om dit samen te kunnen maken.

We gaan een dierenfiguur mozaïeken met kindveilige steentjes die later geïntergreerd wordt met een soort minituintje.

De eerste avond gaan we mozaïeken en de tweede avond wordt het object gevoegd en het tuintje beplant en afgerond.

Deze kindercursus is 2 avonden. De avonden zijn van 19.00 uur tot ong.20.30 uur op donderdag 24 maart en 14 april. (inschrijven kan tot 14 maart groeienbloeicursus@gmail.com ). (Eerder vertrek i.v.m. jonge leeftijd is mogelijk, er kan ook thuis nog aan doorgewerkt worden.)

De kosten voor deze minicursus:  € 25,00 (De cursus gaat door bij een minimale deelname van 10 personen, maximaal 25).

Moeder van het jaar.

Wij hebben de toezegging dat de Geraniummarkt weer mag worden gehouden. Daarom pakken we alles weer op en zo ook de uitreiking van het boeket aan de MOEDER/Vader van het jaar. En het kan haast niet anders dan dat u in de afgelopen twee jaar met veel respect hebt gekeken naar iemand die juist nu heel veel voor anderen heeft betekend.

Kent u zo iemand? Geef dan de naam van deze persoon aan ons door.

Tijdens de Geraniummarkt willen we deze persoon dan belonen . Mailen naar >vlietvan.w@kpnmail.nl< of bellen naar nr. 0297-327746.

Jaarvergadering 2022

Zaterdagmorgen 19 maart om 10.00 uur zijn we welkom op het bedrijf J.de Vries Potplantenculturen aan de Mijnsherenweg 5 in Kudelstaart.

Naast de normale agenda met daarin twee nieuwe te benoemen bestuursleden, nemen we afscheid van Karina van den Berg. Ook dit jaar wordt de D.Jongkind Mzn. prijs weer uitgereikt. Deze keer is gekozen voor Jan Willem de Vries uit Mijdrecht. In de jaren '80 was hij de laatste directeur Van het Proefstation aan de Linneauslaan in Aalsmeer en daarna had hij een voortrekkersrol in Bleiswijk. Op heel veel terreinen van de ontwikkelingen op het bloemenfront blijkt hij de verbinding te zijn. Daarom zijn wij van mening dat hij een terechte ontvanger is voor deze belangrijke prijs.

Na afloop krijgen wee een rondleiding over één van de oudste nog bestaande Aalsmeerse bedrijven.

We hopen u daar te zien.