Aalsmeer
bekijk online
Nieuwsbrief

Wij gaan er even tussen uit

Tijdens de maanden juli en augustus gaat de redactie er even tussen uit. In september zullen wij weer een nieuw Groen Blaadje maken die u dan ook als groeiwijzer zult ontvangen. In de maand juni gaan wij wel even door met onze activiteiten maar ook deze zullen in de maanden juli en augustus stoppen voor een welverdiende vakantie. Wij hopen dat u wel doogaat met het werven van nieuwe leden zodat wij weer een klein beetje groeien qua ledental.

https://www.groei.nl/ledenvoordeel

Het bestuur wenst u een heel mooi, gezond en bloemrijke vakantie toe.

De KMTP Groei&Bloei tijdens de zomer maanden.

De maand juni staat voor de deur en dan hoef je de pers maar te volgen om te zien dat er elk weekeinde van alles is te doen. Ook voor de afd. Aalsmeer waar u lid of vriend van bent.

” Kom in de kas” in het weekend van 11 en 12 juni zal voor het eerst in de zomer plaatsvinden bij bedrijven aan de Meerlandenweg in Amstelveen en bij bedrijven langs de Mijnherenweg en e.o. Wij mogen met een tafel vol van informatie over Groei&Bloei (veel gratis bladen) aanwezig zijn bij de Orchideeën kwekerij van Van der Weijden aan de Mijnsherenweg 38.

Wij komen jullie graag tegen.

Op vrijdag 17 juni opent het “Flower Festival” haar deuren. Er zijn presentaties op de Historische Tuin, het Flower Art Museum en aan de Legmeerdijk bij het Boerma instituut.

Dan komen wij van Groei&Bloei op 18 en 19 juni met een serie privé tuinen die gratis zijn te bezoeken. Op de startadressen Historische Tuin Aalsmeer en bij Inner Art vuurlijn 36 in de Kwakel zijn route boekjes a) € 2,00 waarin u kunt lezen wat er in de tuinen te zien en te beleven is. Opvallend daarbij is de Westeinder rondvaart die met bezoekers op weg van de Historische Tuin naar het museum bij de watertoren, onderweg gaat aanleggen bij twee eilanden die zijn ingericht als bloemen paradijzen.

Ook in die week zal een deel van onze leden mee zijn met de Engeland reis en daar hopelijk genieten van veel moois! We wensen hen een goede reis en behouden thuiskomst.

Voortuin keuring

We willen de jury voortuinen uitnodigen om in juli de wijk Zuid (stommeer) te gaan bekijken en de geschikte tuinen te beoordelen of deze voor een prijs in aanmerking komen.

In de nieuwe wijken zijn geen voortuinen die nu al geschikt zijn. Dat duurt meestal nog een aantal jaren, dat is iets dat moet groeien. Meestal is er in de beginjaren geen tijd voor een tuin en worden er veelal tegels in gelegd. Jammer, omdat het niet moeilijk hoeft te zijn om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren die leuk en toch niet duur hoeft te zijn en weinig arbeid vraagt. Wilt u daar meer over weten neem dan eens contact met ons op .

Programma herfst en winter 2022/23

Het spreekt vanzelf dat de cursuscommissie nadenkt over activiteiten . Ook de lezingen gaan weer beginnen en er zijn al 5 avonden vastgelegd met bekende “lezers” Steeds op de eerste donderdag van de maand te beginnen in okt. met uitzondering van jan.2023 want dan is het de tweede donderdag.

Tuincirkel nieuws. Excursie met Riet.

Tuinen Gelderland  Zaterdag 2 juli

Onze start is bij de Showtuin Jelle Grintjes. Deze 1400 m² grote tuin bestaat uit ruim 8.000 vaste planten en 35.000 bloembollen. We nuttigen hier een kopje koffie/thee met een koekje.

De volgende tuin, Kasteeltuin Hemmen, is een kasteeltuin van 1600 m² met meer dan 600 verschillende planten. Ook zijn er veel heerlijk geurende Engelse rozen te bewonderen. Ons lunchpakket wordt hier uitgedeeld.

Ons laatste bezoek is aan de Beeldengalerij Het Depot met zijn prachtige arboretumHet Depot is geen museum en ook geen galerie. Het is ván mensen vóór mensen. Het biedt een museale omgeving met wisselende tentoonstellingen over hedendaagse beeldhouwkunst. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam.

‘Een optimale tuin' - Het arboretum bij Het Depot

Wandelen door de botanische tuin De Dreijen is een belevenis. Telkens ontwaar je nieuwe doorkijkjes met prachtige bomen, struiken en bloemen. Beter kijkend verbaas je je over de wonderlijke wereld van het plantenleven. Wat te denken van een boombast vol met bosjes lange stekels, zoals je die van cactussen kent? Of een boom vol witte ‘zakdoekjes’, die bloemen blijken te zijn?

Het grastapijt is frisgroen. De vijver met de moerasplanten ziet er overduidelijk nieuw uit. De stroken lavendel in het gras ook. Twee jaar lang heeft een team van vijf tuinlieden en een biologe van de Stichting Utopa dagelijks aan de renovatie van de historische tuin gewerkt. Zichtlijnen zijn hersteld en het onkruid is verwijderd.

Heenreis: 8:00 uur vanaf Dreef te aalsmeer en 8:15 uur vanaf Burg. Stamplein te Hoofddorp. Terugreis  16:30 uur.

Kosten: € 50,00 p.p. (Incl. entree, koffie, koekje en lunchpakket)

Zaterdag 3 september is er nog een prachtige excursie naar de Achterhoek Meer informatie Busvervoer dagtochten - Doelen Coach Service.

Deze excursies zijn bedacht door de Tuincircel commissie (Jose, Hilly en Henk) van Groei en Bloei Aalsmeer. Riet doet daarna de gehele organisatie waarvoor onze dank.

Opgeven voor beide excursies 06-10374724

Open tuinen weekend 18 en 19 juni

Dit jaar kunnen we weer genieten van 13 open tuinen in Aalsmeer, De Kwakel en Kudelstaart. De start adressen zijnde Historische Tuin en de zorgboerderij Innerart aan de Vuurlijn. Bij deze adressen zijn de boekjes verkrijgbaar waar alle tuinen in staan. Het tuinaanbod is zeer gevarieerd. Van grote en kleine tuinen, nieuwe en vorgroeide tuinen. U bent van harte welkom om te genieten van deze tuinleifhebbers die met trots de tuin openstellen. In dit weekend is ook het Flower Festival. Vanuit de Historische tuin zijn rondvaarten op de poel met bezoek aan tuinen. U kunt het Flower Art Museum bezoeken en het Boerma Instituut. Van beginner tot Meesterbinder, het Boerma Instituut heeft lessen in bloemschikken voor iedereen. Tijdens het festival is hier open huis. Het weekend van 18 en 19 juni is het nationale open tuinen weekend, dus op andere plaatsen kunt u ook tuinen bezoeken. 

De tuin van Bram, een bezoek waard

De tuin van Bram de Groote is genoemd naar de laatste bewoner, Bram de Groote. Hij heeft
de tuin aangelegd als een Engelse landschapstuin.Geleidelijk wordt de tuin, met behoud van de bijzondere bomen, omgevormd naar een heemachtige tuin met gebiedseigen plantensoorten.

Onderhoud  
Het groot onderhoud bestaat uit o.a. het kappen van bomen en het schoonmaken van sloten. Dit wordt uitgevoerd door Landschap Noord-Holland. Sinds april 2000 is het onderhoud van de heemtuin in handen van een werkgroep IVN vrijwilligers die elke woensdagochtend zich hiermee bezighoudt. Maar ook is de groep actief tijdens de open dag om de bezoeker rond te leiden en informatie te geven. 

Door de inzet van de vrijwilligers is onderhoud en openstelling van de tuin mogelijk. Ook IVN'ers maken deel uit van deze werkgroep. Vanwege de betrokkenheid van vrijwilligers van IVN De Ronde Venen & Uithoorn staat de Open dag ook vermeld bij de activiteiten en in het activiteitenboekje. 

Open dagen in 2022
De eerste zondag van de maand april t/m september kun je de tuin van 13:00 - 16:00 uur bezoeken. Tijdens de open dag maak je kennis met de vele facetten van de tuin. Gratis toegang en aanmelden is niet nodig.

Locatie Hoek Elzenlaan/Boterdijk in Uithoorn
Toegang Zij-ingang aan de Elzenlaan tegenover de werkschuur
Fiets Stallen bij de werkschuur 
Auto Parkeren op korte afstand in de woonwijk Glanskopmees

Nederlandse Tuinen Stichting zet zich ruim 40 jaar in voor tuinen en parken

In ons dichtbevolkte land gaat steeds meer hoogwaardige kwalitatieve groene ruimte verloren. Uniek groen staat onder druk vanwege bouwplannen, gebrek aan geld of adequate kennis. Onvervangbaar groen wordt bedreigd. De Nederlandse Tuinenstichting zet zich al ruim 40 jaar in voor dit groen erfgoed.

De kerntaken van de stichting

  • Bescherming en instandhouding van hedendaagse en historische buitenplaatsen, bijzondere parken, tuinen en stedelijk groen;
  • Expertise ter beschikking stellen aan overheden en particulieren;
  • Kennis en bewustzijn vergroten ten aanzien van groen cultureel erfgoed;
  • Onderzoek doen naar tuin- en landschapsarchitecten en daarover publiceren;
  • Kennisuitwisseling door openstellen van tuinen van donateurs voor donateurs.

Alle tuinen die opengesteld worden staan in de Open Tuinen Gids, deze is te verkrijgen bij de Stichting. Kijkt u voor meer informatie op www.tuinenstichting.nl.

  
De Nederlandse Tuinenstichting zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van groen cultureel erfgoed en en het bevorderen van kennisuitwisseling hierover.
 
www.tuinenstichting.nl
 

Sociaal Tuinieren.