Aalsmeer
bekijk online
Nieuwsbrief

Laatste groeiwijzer 2022

We nemen afscheid van een jaar om in een lijstje te zetten. We kregen veel zon en hoge temperaturen te verwerken en dat konden we ook merken aan de planten in de tuin..Fijn dat we nog water mochten geven en tijdens de tuinkeuring haalden we de “natte tuinders” ( die met de planten  meedenken en voelen) er zo uit. De herfst was ook erg mooi met resultaat dat de bladval moest wachten tot die éne nachtvorst , jammer maar erg duidelijk welke planten een beetje kou kunnen hebben.

Tuincirkel nieuws.

Zaterdag  22 oktober heeft de Tuincirkel het tuinjaar afgesloten met een gezellige zaden en planten beurs bij Willem van Doorn.

Na koffie en elkaar ontmoeten konden er weer heel wat planten en zaden van eigenaar verwisseld worden. Volgens mij was het een succes en is het voor herhaling vatbaar.

Iedereen die dit jaar zijn of haar tuin openstelde voor bezichtiging, hartelijk dank.

Wij starten weer in he voorjaar.

Hartelijke groet, Hilly en José.

Bollenmand

Zaterdag 19 november, hebben wij een bollenmand gevuld, nieuwe stijl, bij Kees Koster aan de hoofdweg 152 te Kudelstaart. 

We werden ontvangen door dhr. Koster met koffie of thee. Daarna begon dhr. Koster met uitleg over hoe, en verzorging van de bollenmand. Met beeldende uitspraken, en veel anekdotes gingen we naar de kas, waar de mand daadwerkelijk gemaakt ging worden, na ook hier duidelijke uitleg over de bollen van dhr. Koster, en zijn vrouw Trix, hebben we allen de mand gevuld, als laatste nog de violen erop, en na nog een laaste blik op de ook aan te schaffen bollen gingen we allen blij naar huis.

Lezing jan. 12 jan.2023

Omdat het buurthuis begin jan. de avonden vrij wilde houden voor andere activiteiten wijken wij één keer uit naar de tweede donderdag voor de lezing. Deze keer komt Jos Ketelaar uit Hilversum ons zijn dia serie laten zien van een tuinenreis door Schotland. Hij zelf schrijft daarover :    Walled Garden in Schotland

De Border, dit is een district in zuid oost Schotland. Hier heb ik een aantal particulieren ommuurde tuinen bezocht. Enkele tuinen waren gedeeltelijk ommuurd andere weer in zijn geheel, De meeste tuinen die ik bezocht heb waren goed te overzien, dus geen parken. Het klimaat in Schotland maakt het mogelijk planten te laten groeien die een constante vochtigheid verlangen in een goed doorlatende grond zoals primula’s dit verlangen. Echter tegen de beschutting van de muren kan het ook zeer behaaglijk zijn wat de mogelijkheid geeft voor cistusrozen. Maar de ‘gewone’ rozen doen het daar ook prima. Het is erg leuk en leerzaam om eens in tuinen te komen de andere mogelijkheden hebben als onze eigen tuinen op de zandgrond, klei of veen.

Naast een overzicht van de tuinen laat ik een paar kenmerken van de tuin zien, dit kan de vorm en aanleg zijn of de beplanting met in het oog springende soorten. .

De avond begint om 20.00 uur en de toegang is vrij en iedereen is welkom !

Mien Ruys, de geschiedenis van vaste planten

Als u in het voorjaar langs tuinen loopt ziet u daar de groene punten uit de zwarte grond te voorschijn komen. Het duurt vervolgens slechts een paar dagen voor de sprietjes uitgroeien tot frisgroene bladeren in een grote hoedanigheid aan vorm en kleur. Weldra komen ook de stengels en bloemen tevoorschijn.

De bloemen gaan zaad zetten. Richting herfst sterven blad en stelen af, als het dan eenmaal herfst is zijn er nog enkele dorre staken over. Snel sterft alles wat boven de grond uitkomt, alleen de wortels onder de grond leven door.

De winter gaat voorbij en bij het nieuwe voorjaar verschijnen de groene punten opnieuw. Langs de slootkant groeien weer de dotterbloem, in de weilanden volgen pinksterbloemen, boterbloemen en margrieten elkaar op.

De hele zomer bloeien zij door in onuitputtelijke variatie, het is een klein deel van onze vaste planten. Elk jaar komen zij weer terug op dezelfde plek, zich uitbreidend of door omstandigheden zelfs verdwijnend. Toch zijn zij over het algemeen volkomen vast en winterhard.

Het zou niet bij deze bekende wilde soorten blijven, uit alle streken van de wereld kwamen hier nieuwe soorten heen. Door kruising ontstonden nieuwe variëteiten. De vaste planten zorgden voor een ommekeer in de tuinarchitectuur. In de tuin worden zij in groepen verwerkt om zo het natuurlijke karakter te behouden.

Vaste planten en haar groei en ontwikkeling hebben door de tijd heen een flinke impact gehad op het uiterlijk van de tuin. Om dit te begrijpen moeten we ons verdiepen in de geschiedenis van de vaste planten door de eeuwen heen.

Tuinen zijn er altijd geweest, de geschiedenis van de tuinarchitectuur begint wanneer de nomaden zich gaan vestigen. Deze periode noemen we de oudheid.

meer lezen

 

Foto; Park Sorghvliet denhaag.com

Bovenstaand bericht: tuinenstruinen.org