Activiteiten & Actueel

Vaste plant van het jaar 2011: vaste planten om van te plukken

Creëer je eigen plukborder!  Van veel vaste planten kun je wel wat bloemen of bladeren plukken. Ter inspiratie een selectie vaste planten die zéker een plaatsje in de plukborder verdienen. Experimenteer en combineer naar hartelust!

  • Alchemilla (vrouwenmantel)  Vrouwenmantel is een sterke plant die zich in elke border thuis voelt. De frisgroene, waaiervormige bladeren zijn sprookjesachtig mooi – in het bijzonder als er dauwdruppels op liggen. De geelgroene bloemen zijn goed te gebruiken in boeketten, maar vergeet ook het blad niet!
  • Aster Als de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid, geeft de Aster nog een een toegift. Het is een vrolijk gezicht als de plant uitbundig bloeit met witte, roze of paarse bloemetjes. Je kunt makkelijk een paar stelen plukken, zonder dat het opvalt. De plant gedijt het beste op een zonnige plaats.
... Aster des alpes ...
  • Astilbe (prachtspirea)  Met zijn pluimvormige bloemen is de Astilbe een aanwinst voor de border. De plant doet goed op humusrijke, vochthoudende grond in de lichte schaduw of halfschaduw. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren, waaronder zuiver wit, zachtroze en dieppaars. Prachtig in een zwierig tuinboeket.
Astilbe röd
  • Astrantia (Zeeuws knoopje)   Zeeuws knoopje is een echte blikvanger in de vasteplantenborder. De plant bloeit met zeer elegante bloemetjes (wit of roodachtig paars). Zet de plant in humusrijke, vochthoudende grond op een zonnige standplaats en je kunt er ’s zomers volop van plukken.
Astrantia major Rubra
Coreopsis lanceolata Sterntaler

Coreopsis (meisjesogen)  Coreopsis is een vrolijke borderplant die uitbundig en langdurig bloeit. De plant houdt van zon, maar kan wat schaduw hebben. De gele bloemen geven een veldboeket een zonnige uitstraling.

 

Delphinium (ridderspoor)  Riddersporen zijn prachtig in de border en in zomerse tuinboeketten. Vooral de felblauwe soort is op en top zomers. De plant stelt hoge eisen aan zijn standplaats: niet te nat, veel zon en veel voedsel. Als de ridderspoor het naar zijn zin heeft, kan die tot wel 150 cm hoog worden. Om te voorkomen dat de bloemstengels knakken moeten deze worden opgebonden of ondersteund.

 

Delphinium Grandiflorum Gentian Blue

Echinacea (rode zonnehoed)  De rode zonnehoed bloeit met opvallende bloemen, die bestaan uit een krans van roodpaarse of paarsroze bloemblaadjes rondom een roestbruin hart. Vlinders zijn er dol op. De plant houdt van een zonnige standplaats.

 

Echinacea Fatal Attraction

Gypsophila (gipskruid)  Gipskruid groeit met sterk vertakte stelen die zijn bezaaid met piepkleine witte bloemetjes. Door de neutrale uitstraling is de plant goed te combineren met andere vaste planten. Gipskruid is mooi in een landelijk boeket.

 

Gypsophila (gipskruid)

Helenium (zonnekruid)   Zonnekruid wordt veel gebruikt in borders. Deze sterke plant bloeit in de nazomer met bloemen in warme tinten, zoals warmgeel, bruinrood of bronskleurig. De plant houdt van een zonnige standplaats en wordt daar veelvuldig bezocht door bijen en hommels.

 

Helenium autumnale - helénium

Heliopsis (zonneogen)   Op zoek naar een sterke, zonnige borderplant? Dan is zonneogen een aanrader. De plant bloeit van juni tot in oktober met warmgele bloemen. Een zonnige standplaats wordt op prijs gesteld. Pluk de bloemen voor een vrolijk zomers boeket of om als enkele bloem in een vaasje te zetten.

 

heliopsis-helianthoides-sundrops

Helleborus (kerstroos)   De kerstroos mag eigenlijk niet in de pluktuin ontbreken. Als alle andere vaste planten zich hebben teruggetrokken in de grond, bloeit de kerstroos met opvallende bloemen. Vooral de witte kerstroos is een aanrader: de bloemen lijken licht te geven in de donkere dagen. Maar ook de groene en roodpaarse soorten zijn de moeite waard.

 

HelleborusOrientalis

Heuchera (purperklokje)   Purperklokje bloeit met klokvormige bloemen, maar het is vooral het bruinachtige blad dat deze plant de moeite waard maakt voor de plukborder. De plant houdt van humusrijke grond en lichte schaduw. Omdat het purperklokje de neiging heeft om boven de grond uit te groeien, moet je hem af en toe opgraven en opnieuw planten.

 

Heuchera hybrid cultivar 'Firefly'

Lythrum (kattenstaart)  Een vijver met drassige oever in de tuin? Dan is kattenstaart een aanrader. Op drogere grond gedijt de plant overigens ook. Kattenstaart bloeit onafgebroken van juni tot in september met lange rozepaarse bloemtrossen, die vlinders aantrekken. Als snijbloem drinkt kattenstaart veel water. Vul de vaas dan ook regelmatig bij.

 

Lythrum_alatum_compactum_pink
menta

Mentha (munt)  Van munt en andere kruiden kun je heerlijk geurende boeketjes maken. Munt heeft frisgroen blad en bloeit met fijne bloempjes – van lichtroze tot dieppaars. Zet de plant bij voorkeur op een plek in de volle zon. Munt heeft de neiging flink te woekeren. Als dat niet de bedoeling is, kun je de plant in een flinke pot zetten. Een ingegraven emmer zonder bodem voldoet ook.

 

Paeonia (pioenroos)  De weelderige bloemen van de pioenroos, die in de voorzomer te voorschijn komen, zijn prachtig in landelijke boeketten. Ook heel mooi als enkele bloem in een vaas. De plant groeit bij voorkeur in voedzame, waterdoorlatende grond, op een zonnige standplaats. Het duurt een paar jaar voordat de plant rijkelijk bloeit. Snij de bloemen als de bloemknoppen al flink wat kleur laten zien, anders komen ze niet uit.

 

Paeonia

Pennisetum (lampenpoetsergras)  Van de nazomer tot ver in de herfst kun je genieten van de zwierige pluimen van lampenpoetsergras. Dit siergras houdt van goed doorlatende grond die niet uitdroogt. Prachtig in nazomerboeketten.

 

Grass-Pennisetum-PurpleFountain
meer
23
Apr
Verliefd op Clivia - Blik op de Tuin no. 898
18
Apr
Zaaien 2019