Activiteiten & Actueel

Even naar buiten voor een handvol bloemen!

Met vaste bloeiende planten kun je van elke tuin een pluktuin maken. Lekker rondlopen tussen de bloemen en je eigen boeket samenstellen. Dat is genieten! Van de meeste planten kun je wel wat bloemen en bladeren plukken. Zo’n zelf geplukt bosje bloemen geeft veel voldoening. Het is nog leuker als je een heel boeket uit je eigen tuin kan plukken. Bij de aanleg van een nieuwe tuin kun je daarmee rekening houden door planten te kiezen die bijzonder geschikt zijn om van te plukken.

Ook een bestaande border kan eenvoudig worden omgetoverd tot plukborder door er bloeiende vaste planten tussen te zetten. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan kun je telkens nieuwe planten toevoegen voor de bloemen of kleuren die je nog mist. Zo kom je steeds dichter in de buurt van je ideale plukborder.

Van voorjaar tot winter

De zomer is hét seizoen om weelderige boeketten te plukken uit eigen tuin. in een goed beplantingsplan zijn de bloeitijden van de planten op elkaar afgestemd, waardoor je ook in de andere seizoenen mooie materialen kan plukken. In de winter bloeit bijvoorbeeld de Helleborus (kerstroos), in het vroege voorjaar opgevolgd door bolbloemen en vaste planten, zoals Geranium (ooievaarsbek). Daarna wordt het feest met Paeonia (pioenroos), Delphinium (ridderspoor) en tal van andere veldachtige bloemen. Ook in het najaar is er nog volop te beleven in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan asters en grassen, waarvan je tot ver in de najaar kan genieten. In de winter is het even stil, maar al snel kondigt de eerste vroege bloeier zich weer aan!

Mooi blad

Een paar mooie bladplanten mogen niet ontbreken in de pluktuin. Groen blad vormt een mooie, neutrale basis voor een kleurrijk boeket of bloemenarrangement. Ook zijn er  planten met decoratief blad die op zich al de moeite waard zijn, zoals Alchemilla (vrouwenmantel) met zijn frisse lichtgroene blad en verschillende Euphorbia-soorten (wolfsmelk).

Pluktuin(tje)

In een grote tuin kan een gedeelte van de tuin als pluktuin worden ingericht. Bedden vol prachtig gekleurde bloemen om volop van te snijden. Dat is de droom van elke bloemenliefhebber, maar ook met minder ruimte is het mogelijk zelfgekweekte bloemen op tafel te zetten. Zelfs op een balkon of dakterras kun je een pluktuintje creëren met vaste bloeiende planten in bakken of potten. Een aandachtspunt is de watervoorziening: zet de planten in zo groot mogelijke potten en geef ze regelmatig water.

Mooie moestuin

Bezitters van een moestuin bevinden zich in een luxe positie. Zo’n lapje grond leent zich uitstekend voor de teelt van wat snijbloemen. Reserveer bijvoorbeeld aan het begin van een groentebed wat ruimte voor snijbloemen. Of zet ze tussen de sla en de snijbiet!

Kleine tuiniers

Kinderen vinden het geweldig om bloemen te kweken én te plukken. Veel ruimte is daar niet voor nodig. Er is altijd wel een hoekje te vinden waarin de kleine tuinier aan de slag kan. Combineer vaste planten met eenjarigen die kinderen zelf kunnen zaaien. Leuk en leerzaam!

 

 

 

meer
13
Dec
Westlandse buitenplaatsen van weleer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879