Aalsmeer
bekijk online
Nieuwsbrief

Een zomer om nooit meer te vergeten!!

Dankzij de koude nachten en overdag de koele wind hebben we heel lang plezier van de bollen gehad en de violen houden het ook lang vol! Als we steeds water hebben gegeven als de planten erom vroegen dan is de groei uitbundig zelfs zo, dat ik denk “stop nu maar ”want ik blijf opbinden”.

Wij hopen dat velen van de leden de groen/bon hebben verzilverd, op dit moment weet ik dat nog niet maar de Historische tuin met name boerde goed. We kunnen nog  steeds niets organiseren maar  hopen dat u gezond bent gebleven en heel veel plezier hebt aan alles wat groeit en bloeit, planten brengen het virus niet over dat is dan meegenomen.

Wel willen we de cursussen laten starten in september maar steeds één club/cursus in de grote zaal van het buurthuis. Daar kunnen we 1 ½ meter uit elkaar blijven. Voor lezingen is dat moeilijker. De eerste lezing staat gepland op 5 jan 2021 en misschien kan dat doorgaan zonder mondkapjes etc.

Voor nu geniet van het mooie weer en blijf voorzichtig.

Het genieten van een bloeiende sering in de tuin.....

Het belangrijkste voor een mooi bloeiende sering in de tuin is de standplaats.

Het beste komt hij tot z’n recht op een mooie zonnige plek.

De grondsoort is niet zo van belang, mits je hem daarbij een klein beetje helpt .

De eerste weken zul je hem op een zanderige grond wat meer water moeten geven dan op veengrond.

De kluit van de sering moet ,voordat hij gepoot wordt ,goed nat zijn.

Een sering niet te diep poten , een klein laag van een cm bovenop de kluit is voldoende.

Gedurende het eerste jaar vormt hij vaak korte takken .Deze kunnen het volgend voorjaar de eerste bloemen geven .

Na de bloei kun je de eerste bloemen verwijderen , maar is niet 

perse noodzakelijk .

Wanneer de sering na een aantal jaren te groot wordt, kun je hem altijd terug snoeien.

De meeste mensen zijn bang om hem goed diep terug te snoeien , maar dat kan geen kwaad .

Je hoeft niet op ogen te letten , hij zal ten alle tijden weer uitlopen .

De beste tijd om te snoeien is december, januari .

Wanneer je hem terug snoeit zal hij het voorjaar daarop  niet bloeien.

De sering legt in mei, juni zijn bloemknop aan . Deze bloeien dan het volgende jaar.

Wanneer hij weinig bloem geeft ,kun je hem eind mei een paar steken met de schop geven .

Door middel van je schop rond de kluit een paar steken te geven , zullen de wortels afgesneden worden.

De sering krijgt het moeilijk , wordt beetje slap, en zal dus meer bloemknoppen gaan vormen .

Je hebt bij de sering veel verschillende soorten .Ze worden vaak geënt of geoculeerd  op een onderstam .

In de tuin moet je zorgen dat je het wild wat vanuit de onderstam groeit verwijdert.

Dit zal anders de overhand kunnen krijgen .Dit geeft vaak een hele fijne bloem.

Kies voor jouw tuin een kleur die daar mooi bij past want de sering is in vele kleuren verkrijgbaar .

Veel plezier met een prachtige Sering

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Al weer een paar jaar geleden trakteerde Ingrid ons op Vlierbloesemlimonade en dat was lekker! Nu staan de vlierstruiken weer in volle bloei en we hebben tijd dus wij plukten vlierbloesem

(let op het stuifmeel moet nog aanwezig zijn want daarin zit de lekkere smaak! )

Leg de geplukte bloesem in een pan en snijd 5 citroenen in plakjes en legt die er boven op. Knijp wat sap onder in de pan en dan daar gekookt water op tot het geheel nat is. Het kan ook met witte wijn .

Dit laat je 3 tot 4 dagen in donker en koel staan, Dan in een vergiet het sap verzamelen. Dit kook je na er voldoende suiker bij gedaan te hebben goed  door. Doe dit in schone flessen.

Drinken ijskoud en verdunt met bubbelwater is het bijzonder lekker.

Terug knippen van vaste planten

Als we vóór de langste dag bv.  vaste planten terug knippen dan verleng je de bloei en ook de varens kun je afknippen ze komen dan weer met fris groen terug. Ook de Hosta’s die door de slakken zijn bezocht willen heel vaak nog een keer nieuw blad maken na het afknippen.

Consumenten toets herinnering

Wij gaven jaren geleden een orchidee (Venusschoentje) uit id toets en die staat nu weer in bloei. Wie heeft hem ook nog, stuur eens een foto? Ook zag ik tijdens een wandeling door Aalsmeer Zuid een Oranje Alstroemeria in bloei staan. Doet hij het nu ook nog?

Wat wij doen in Coronatijd

Het bestuur heeft besloten om tot september geen activiteiten te organiseren. Ondanks dat er wel weer mogelijkheden zijn, gaan wij dat niet doen. Wij beschikken over een ledenbestand dat bestaat uit veel ouderen en wij willen geen enkel risico nemen.

Maar we zitten niet stil. Vooral op onze website  https://aalsmeer.groei.nl/home/ proberen wij zoveel mogelijk leuke items te plaatsen. De leden van de Tuincirkel, die normaal gesproken bij elkaar op tuinbezoek gaan, doen het nu digitaal door een aantal foto’s van hun tuin op te sturen zodat wij die kunnen plaatsen.  https://aalsmeer.groei.nl/activiteiten/tuincirkel/ u kunt nog altijd foto’s insturen. Dat moeten er maximaal vijf met een hoge resolutie. Ik hoop dat de deelnemers die al wat hebben opgestuurd ook nieuwe foto’s sturen van hun tuin zoals deze er momenteel uitziet.

Onze reis naar het buitenland en de excursies met Riet gaan niet door. Toch kunt u genieten van filmpjes die gemaakt worden door Engelse tuineigenaren die momenteel geen bezoekers ontvangen en die wij weer online zetten.  https://aalsmeer.groei.nl/groen-info/interessante-sites/   U vindt deze filmpjes bij “de mooiste tuinen van Engeland” en bij “Gardentours”.

Ook alle cursussen en workshops zijn stopgezet, maar toch is er een cursus die online gewoon doorgaat en dat is bloemschikken.  https://aalsmeer.groei.nl/activiteiten/stoeien-met-bloemen/ We noemen deze site stoeien met bloemen en Nicky Markslag zet er iedere maand een nieuw thema op dat u thuis kan maken.

Wij hopen op deze manier dat u toch kan genieten van de websites en dat u er begrip voor heeft dat wij nu een pas op de plaats maken. In september zullen wij weer beginnen met cursussen en workshops. De cursuscommissie kijkt momenteel wat de mogelijkheden hiervoor zijn. De lezingen zullen, indien mogelijk, pas weer in 2021 gaan plaatsvinden. September met zoveel mensen in een kleine zaal is nog te vroeg. Onze reis naar België is verplaatst naar 2021. U hoeft zich daarvoor niet opnieuw aan te melden. U krijgt daarover nog bericht.

De voortuinkeuring en het open tuinen weekend gaan weer in 2021 van start.

Pas in september komt er weer een nieuwe Groeiwijzer uit en ontvangen de leden en vrienden ook weer een Groen Blaadje met daarin alle aankondigingen voor het najaar.

Wij wensen u allen een hele prettige gezonde vakantie toe.

Het Bestuur